piątek, 19 października 2012

MEKSYKAŃSKA KUCHNIA

Królują tu przede wszystkim kukurydza, rośliny strączkowe i różne odmiany papryki i chili.
W Meksyku używa się wielu przypraw, dzięki którym królujące tam potrawy mogą pochwalić się intensywnym, niezwykle wspaniałym aromatem. Ta niezwykle urozmaicona kuchnia (uważa się, że najbardziej wśród wszystkich kuchni świata) łączy w sobie elementy, które pochodzą zarówno z kuchni hiszpańskiej, jak i prekolumbijskiej. Potrawami, które automatycznie kojarzą nam się z kuchnią meksykańską, i które rzeczywiście są dla niej daniami sztandarowymi, są między innymi tortilla, burrito czy też na przykład tacos. W kuchni meksykańskiej zasmakować można również pysznych  naleśników bądź też pożywnej zupy meksykańskiej

BURRITO Z WOŁOWINĄ
SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy, 1/2 kg mielonej wieprzowiny, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1/4 łyżeczki chili, 400 g pomidorów z puszki, 300 g fasoli czerwonej, 4 tortille pszenne, 120 g sera cheddar, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka kolendry, 180 g kwaśnej śmietany.

Mięso mielone wołowe smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą, dodajemy podkrojoną cebulę, czosnek, kminek, chili, mieszamy. Na koniec dodajemy pomidory i fasolę, całość zalewamy 120 ml wody i dusimy pod przykryciem około 15minut. Kolejno nadziewamy tortille sosem mięsnym, układamy je na blaszce do pieczenia, posypujemy startym grubo serem i papryką, całość pieczemy aż ser się roztopi w temperaturze 200 stopni. Podajemy na gorąco dekorując śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz